tirsdag 25. mai 2010

De nordiske språkene

De nordiske språkene er en undergruppe i den germanske språkgruppen og kommer fra et felles urnordisk språk. I dag snakker det omtrent 20 millioner mennesker nordiske språk. Nordiske språk blir brukt i Danmark, Sverige, Norge, Island, Færøyene, Finland og Grønland. Vi har vestnordiske språk der norsk, færøysk og islandsk tilhører. I den andre kategorien, østnordiske språk har vi dansk og svensk. Selv om Norge og Danmark er i to forksjellige kategorier, er disse språkene ganske like. Likhetene er veldig store skriftlig, men veldig lite muntlig. Grunnen til at Norge er i samme gruppe som Island og Færøyene, er for at det fins likheter i dialekter.
Man finner likheter i norsk, svensk, dansk og islandsk mens finsk er helt annerledes og skiller seg ut.

Språkene forandrer seg hele tiden. Vårt språk blir påvirket av engelsk. Vi har mange engelske ord som blir brukt uten at vi tenker over det. Ungdommer blir sterkt påvirket av mobilbruk og forkortninger. I følge undersøkelser har de funnet ut at noen unge sliter med rettskriving pga dette.

2 kommentarer:

Elin Salvesen sa...

Du har fått med mykje om dei nordiske språka her. Dei skandinaviske språka er Norsk, Svensk og Dansk. Finsk kjem frå ei heilt anna språkgrein, kalla Finsk-Ugrisk. Nord-samisk høyrer også til denne språkfamilien. Det er berre tre land i europa som har finsk-ugriske språk som største språk: Finland, Ungarn og Estland. Langs elva OB i Russland finn ein størsteparten av dei finsk-ugriske språka.

Islandsk er forresten nokså lett å lese, men ikkje å forstå, pga mange spesielle diftonar (au, oy, øy, ei osv). Færøysk liknar litt meir på vestnorsk, og det er mogleg å forstå heile munnlege setningar sjølv om ein ikkje kan språket.

Anders sa...

Det er merkelig å se hvordan språkene har forandret seg gjennom tidene. Noe som blir spennede å se er om dette kommer fortsette. Kanskje om tusen år så har språket delt seg til flere grener.